Halaman

Jumaat, 27 September 2013

Remaja maut merempuh babi hutan

Setiu: Pelajar 13 tahun mati di tempat kejadian selepas dia terhumban dari motosikal yang ditunggangnya selepas melanggar babi hutan yang melintas jalan secara tiba-tiba dan mangsa yang terbaring diatas jalan dilanggar pula dari belakang oleh dua lagi motorsikal yang melalui jalan yang sama.


Kejadian itu berlaku di Jalan Kampung Pelong - Sungai Bari berhampiran Kampung Merbau Menyusut, di sini, semalam.
Dalam kejadian jam 7 pagi itu, Muhammad Amir Ramadan Yunus dan rakannya, Muhammad Syafik Kamaruddin, 13, dalam perjalanan ke SMK Langkap.

Seekor babi hutan kemudian tiba-tiba melintasi jalan dan motosikal yang ditunggang Amir hilang kawalan kerana tiada masa untuk mengelakkan daripada motorsikalnya merempuh babi hutan tersebut.
Ketua Polis Trafik IPD Setiu, Alias ​​Hashim berkata kedua-dua pelajar telah tercampak dari motosikal mereka selepas berlanggar dengan haiwan itu.


"Pada mulanya, kedua-dua remaja jatuh dari motosikal mereka selepas merempuh babi hutan. Ketika mereka masih terbaring di atas jalan, motosikal lain datang kepada mereka dan merempuh Amir."
Alias ​​berkata, motosikal yang merempuh mangsa ditunggang seorang remaja 17 tahun iaitu Ahmad Mustaqim Mohammad.
Mustaqim ialah seorang pelajar Tingkatan Lima di SMK Chalok.
Beliau sedang dalam perjalanan untuk menghantar adiknya, Muhaimim Mohammad, 16, yang juga bersekolah di SMK Langkap, kata Alias.
Beliau mengesahkan bahawa Amir meninggal dunia di tempat kejadian, sambil menambah bahawa kedua mangsa mengalami kecederaan parah di kepala.


Kedua-dua remaja adalah dari Kampung Payung Baru, di sini.
"Jenazah Amir telah dihantar ke Hospital Setiu untuk bedah siasat," kata Alias.
Beliau menambah bahawa Mustaqim dan Muhaimim hanya mengalami kecederaan ringan dari kejadian itu.
"Mustaqim dibebaskan selepas kenyataan beliau direkodkan."
Alias ​​berkata kes itu disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Sumber :- Bernama, 7 Mac 2013.